Regelmatige updates over uw vakgebied?

RECYCLING PET NIET HET EINDE VAN DE KETEN MAAR HET BEGIN
Recycling van PET-trays en etiketten, hoe werkt dat eigenlijk?
Het recyclen van PET-(frisdrank)flessen gebeurt elke dag. Maar het recyclen van PET-trays (de bewuste bakjes voor vlees, vis, fruit enz.) is nog veel minder succesvol in het hele recycleproces. Een onjuiste combinatie van etiket en PET-tray is een oorzaak waardoor de meesten nog steeds in de verbrandingsoven eindigen. Dat is niet nodig!


Het succesvol recyclen van PET-flessen komt doordat er sleeves als informatiedrager, strak en meestal lijmvrij, of met een klein deel speciale goedgekeurde lijm om de fles zitten. Bij het shredderen komt dit automatisch los. De fles en sleeve zijn van twee verschillende materialen en zo op elkaar afgestemd dat het goed te splitsen is tijdens de afvalverwerking. Dit proces geeft weinig problemen. Het wordt volledig gerecycled.

Bij PET-trays is dit helaas anders. De meeste etiketten op de tray zijn van papier en vastgezet met lijm. Omdat de materialen niet tijdens de productie al op elkaar zijn afgestemd voor het recyclen is het vaak niet meer te scheiden en geeft het veel storing in het hele recyclingproces. Filters raken verstopt door het papier en de lijm. Er blijft veel minder gerecycled materiaal over. Ondanks ieders goede bedoeling, belandt het merendeel gewoon in de verbrandingsoven. Daar kan met de juiste materiaalkeuze verandering in komen!

Oerlemans Packaging draagt bij aan betere recycling PET-tray
De eerste fabriek ter wereld (in Nederland) 4PET RECYCLING is in opbouw en bijna klaar voor productie. Oerlemans Packaging gaat het recyclen van PET-trays bevorderen. Oerlemans levert zelfklevende etiketten voor PET-trays die zich in het recycleproces 100% laten splitsen. Zo blijven er geen lijm- en inktresten meer achter. Dus meer pure PET en geen verstopte filters en extra afval meer.

Wat kunt u zelf bijdragen aan een duurzamere verpakking?
Alle papieren etiketten vervangen door een daarvoor ontwikkeld speciaal soort kunststof etiket met bijbehorende lijm. Pas dan is uw bedrijf echt duurzaam bezig en zullen de vele gebruikte PET-trays na het recyclen weer PET grondstof opleveren. Recyclen is niet het einde van de keten maar het begin!

Wilt u overleg met mij om meer te weten te komen over deze zeer speciale etiketten? Bel of mail met
Oerlemans Packaging B.V.
John Bras
06 1523 1568
johnb@oerlemansplastics.nl